Verspijkerd en verzaagd: Hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst
Joost de Wal en Wout Herfkens

“De Bossche kunstenaar Jacques Frenken is de eerste in Nederland die omstreeks 1965 devotionalia (gipsen heiligen beelden en andere devotieobjecten) hergebruikt. Hij symboliseert het ‘afscheid’ van de kerk en kerkelijk geloof in een tijd van ontzuiling en secularisatie. De kunstenaars van de jaren tachtig en negentig zien het christelijke massagoed als het ‘propagandamateriaal’ van de kerk en hergebruiken het, vaak met andere voorwerpen, in figuratieve beelden, assemblages en installaties. Vanaf 2000 stellen de beeldhouwers van een jongere generatie het hergebruik in dienst van een hernieuwd zoeken naar betekenis en religie. Verspijkerd en verzaagd documenteert deze zoektocht.”

Deze catalogus werd uitgeven bij de expositie Verspijkerd en verzaagd in Het Noordbrabants Museum in 2017. In het boek zijn Maternité, 2011 en Neemt, eet, 2015 / 2016 van Jan Tregot gepubliceerd.


Hedendaagse kunst in Nederlandse kerken 1990-2015
Joost de Wal

“Nederland seculariseert, de kerken lopen leeg, maar de belangstelling voor onze religieuze cultuur blijft onverminderd groot. De band tussen kunst en kerk is de laatste 25 jaar stevig aangehaald – tegen de verwachting in misschien. Opvallend veel hedendaagse kunst vindt een tijdelijke of een permanente plek in de kerkelijke ruimte.“

In dit boek zijn foto’s van twee installaties van Jan Tregot opgenomen. Op het achterkaft een foto van een installatie in het portaal van de Stevenskerk in Nijmegen in 2005.


Handboek voor kunst in de kerk
Marleen Hengelaar-Rookmaker en Anikó Ouweneel-Tóth

“Hoe kun je kunst een plek geven in je kerkgebouw, in de eredienst, op de beamer of in het gesprek met jongeren? En waarom zou je dat doen? Is kwaliteit daarbij belangrijk? Welke kosten zijn reëel? En hoe vermijd je onenigheid? Dit handboek gaat op al deze vragen in. Heel praktisch, met veel voorbeelden en informatie over hedendaagse kunstenaars en afbeeldingen van hun werk.
De auteurs komen uit verschillende kerken. Ze vullen elkaar aan en soms spreken ze elkaar tegen. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn allen overtuigd van de belangrijke bijdrage die kunst kan leveren aan de kerk. Zo is het boek een onmisbare gids in het landschap van kerk en kunst nu.”

Dit boek bevat een interview met Jan Tregot en twee foto’s van zijn expositie in de Martinikerk in Franeker in 2012.


99+1 Vrije kunst in Nijmegen
Nico Huijbregts, Inge Hondebrink en Pascale Companjen

Er werken naar schatting 350 beeldend kunstenaars in Nijmegen en omgeving. Nico Huijbregts selecteerde uit hun oeuvres 99 kunstwerken en schreef bij elk daarvan een tekst. Inge Hondebrink maakte portretfoto’s van de kunstenaars. Deze catalogus laat de rijkdom aan actuele kunst uit de regio zien. Museum Het Valkhof organiseerde een tentoonstellingen met alle kunstwerken en kustenaarsportretten.

Nico Huijbregts schreef een tekst bij Neemt, eet, 2017.